Manifest

MANIFEST DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DELS SERVEIS PUBLICS DE RUBÍ

Aquests són temps de misèria i vergonya als quals ens empenyen les elits econòmiques i financeres i bona part de la classe política. Ells estan imposant un model econòmic que només beneficia a uns quants, que condueix al país a la ruïna i la fallida i a la majoria dels ciutadans a una pèrdua sagnant dels seus drets socials, civils i laborals, aconseguits després d’anys de dures lluites sindicals, socials i polítiques. Amb l’excusa de la necessitat de l’austeritat es fa pagar les conseqüències del desastre immobiliari i del desgavell del sistema financer espanyol als sectors més desafavorits, fràgils i vulnerables de la nostra societat. Són les pitjors mesures econòmiques de la nostra història recent, i la reforma del marc laboral i les retallades dels Serveis Públics que s’estan adoptant impliquen el major retrocés social mai vist.

Les polítiques fiscals del govern ens allunyen de la senda de la sortida de la crisi i ens acosten a l’abisme de la recessió. Per a molts és la desesperació, mentre que a una petita minoria els permet nedar en un mar d’oportunitats on naufraguen les esperances de milions d’honrats ciutadans.

Les elits econòmiques i polítiques menteixen miserablement. Les mesures centrades en la reducció compulsiva del dèficit ignoren les causes primeres que han generat la crisi: les males praxis dels sectors immobiliari i financer que van congelar el crèdit, van omplir d’actius tòxics l’economia i van acabar contaminant tota la societat. En el moment de l’esclat de la crisi, l’any 2008 les despeses públiques espanyoles estaven força equilibrades i encara hi havia un significatiu superàvit, lluny del dèficit d’altres estats.

Avui, més de 5 milions d’aturats a tot l’estat, més de 8.100 a Rubí, milers de famílies desnonades, amb 58.241 expedients cursats l’any passat són tan sols la punta de l’immens iceberg de misèria que ens du a la deriva. Una deriva que hem de ser capaços de frenar o ens conduirà a un estat de desocupació crònic que pot arribar a afectar una generació sencera. Aquest és el principal drama de la crisi. De la capacitat col·lectiva de la nostra societat per a fer-li front i sortir-nos-en depèn la vitalitat del nostre futur com a poble.

Els governs del PP a nivell de l’estat i de Convergència i Unió a Catalunya estan destruint allò que constitueix el pal de paller del nostre precari estat de dret, els Serveis Públics essencials: la Sanitat, l’Ensenyament i els Serveis Assistencials…. Aquests serveis públics no tan sols eren la columna vertebral del nostre feble Estat del Benestar, eren i són la essència mateixa que ha de permetre que tots els ciutadans, amb independència del seu origen o de la seva fortuna, tinguin garantides les atencions bàsiques.

S’estan imposant un seguit de mesures que trenquen amb el moll de l’os d’allò que era la base de l’estat de dret: el fet que tothom havia de sotmetre’s a les mateixes regles econòmiques; que hi havia una llei única que ens aixoplugava; que calia negociar les divergències i que, en cas de dissens, la judicatura interpretava la raó jurídica de les parts. Se’ns vol imposar de dualització de l’Estat de Dret. Per a uns, la gran majoria, les obligacions, per a altres els privilegis. S’ha imposat una Reforma Laboral que no crearà ocupació, ans el contrari. A curt termini les reformes dictades pels nostres governants són una autèntica amenaça que pot detreure encara més la demanda interna. I, en aquest context, la por als acomiadaments i la manca d’expectatives en el futur contrauen l’economia i agreugen la crisi.

Hi ha alternatives viables. Les mesures que caldria prendre han de situar com elements fonamentals: en primer terme, la necessitat de sortir de la crisi i la creaciód’ocupació; en segon terme, cal que siguin equitatives en la distribució de l’esforç entre tots els agents, atenent a les possibilitats i les responsabilitats; i, en tercer terme, cal mantenir allò que és essencial ara per impedir el trencament social del nostre país. Cal garantir els elements bàsics de l’estat de dret i els referents de decència necessaris perquè una societat que es vol lliure i democràtica pugui funcionar.

Aquesta lluita no serà fàcil. Enfront tenim a aquells que permeten, i se’n aprofiten, dels Paradisos Fiscals i les Amnisties Fiscals; que permeten pràctiques fraudulentes, artificis per maquillar la comptabilitat de la banca i que la corrupció s’ensenyoreixi de les relacions econòmiques. Quan el model econòmic i social al que se’ns pretén abocar provoca l’amputació d’una bona part del cos de la nostra societat i pot condemnar a l’exclusió a una generació sencera hem de cridar ben fort que s’estan destruint elements de salut moral imprescindibles en un estat de dret democràtic.

Cal construir instruments de protesta, de rebel·lió i de lluita contra la por, però també de solidaritat i suport. No podem esperar que les elits dominants ens treguin d’aquest atzucac. No tenen credibilitat. Les mou els seus interessos il·lícits, allunyats de les necessitats de la majoria del poble treballador. Uns interessos que han trobat la complicitat de bona part dels mitjans de comunicació instal·lats en el discurs de la por i la insolidaritat.

El que està en discussió en aquest moment són les pròpies regles del joc. El que pretenen és aprofitar la por i la resignació per destruir de manera irreversible allò que són drets irrenunciables. No ho aconseguiran. Som molts els que estem disposats a denunciar-ho i a mobilitzar-nos en defensa dels Serveis Públics de qualitat que permetin mantenir un país potent, cohesionat i orgullós de no voler abandonar ningú en el camí.

Per tot això, nosaltres,organitzacions i ciutadans de Rubí, ens constituïm en Plataforma en Defensa dels Servies Públics i volem tornar a fer palès el nostre total rebuig a les retallades que s’estan efectuant en els serveis públics més essencials: la sanitat, l’educació i els serveis assistencials a les persones.

Denunciem que la situació actual és responsabilitat directa d’aquells que la van provocar:

1.- Dels especuladors – financers i immobiliaris- i els grups polítics que van incentivar aquesta situació permetent que el govern de José Maria Aznar aprovés la Llei del Sòl, origen de l’escalada de preus i de la bombolla immobiliària.

2.- D’aquells governants que han permès les pràctiques fraudulentes i el descontrol de la banca, la qual cosa ha tingut com a conseqüència que milers de milions d’euros de tots els ciutadans hagin anat a parar a empreses privades.

3.- D’aquells que generen la corrupció i el frau fiscal i dels que permeten la seva existència.

Reclamem que els costos d’aquesta situació es reparteixen de manera justa, en funció de les responsabilitats i de les capacitats de contribuir. Rebutgem fermament la direcció que han pres les mesures dels governs de la Generalitat i de l’Estat que fan recaure en els sectors més febles de la societat el pes de les retallades.

Estem convençuts que hi ha altres camins, ritmes i accents per cercar sortides a la crisi. Cal que enmig d’aquesta greu situació es preservi la dignitat i la cohesió social del nostres ciutadans i ciutadanes i que ningú sigui exclòs del sistema.

DEFENSEM ELS SERVEIS PÚBLICS!

Rubí, 11 de maig de 2012

Deixa un comentari